Zo maak je een cv als starter of student
Voor studenten of starters op de arbeidsmarkt is het lastig om een uitgebreid cv te maken. Je hebt immers geen of weinig werkervaring, op enkele bijbaantjes of eventueel een stage na. Besteed daarom extra aandacht aan een persoonlijk profiel, en geef extra uitleg over je studies en je hobby’s.

Vaardigheden cv

Als scholier of starter op de arbeidsmarkt kies je het beste voor een vaardigheden cv. Hierbij wordt de nadruk op je kwaliteiten, vaardigheden en persoonlijke profiel gelegd. Je opleidingen en hobby’s volgen daarna. Je kunt het cv afsluiten met je werkervaring, maar op een vaardigheden-cv kan dit ook worden weggelaten.

Persoonlijk profiel op cv student of starter

Een bijbaan als vakkenvuller staat niet erg sexy op je cv. Benadruk daarom bij je persoonlijk profiel de elementen die voor een volgende werkgever wél sexy kunnen klinken. Als vakkenvuller ben je bijvoorbeeld klant- en servicegericht.

Ook bij andere bijbanen op je cv kun je dit principe toepassen. Een krantenbezorger heeft doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel, en een medewerker van een fastfoodketen doet niet alleen horeca-ervaring op, maar leert ook veel over stressbestendigheid. Heb je als verkoper gewerkt in een callcenter, van deur tot deur, of op straat? Dan weet je hoe het is om met targets te werken. Leg de nadruk op deze skills!

Hobby’s en interesses

Ook je hobby’s en interesses kunnen veel over je vertellen. Iemand die van tekenen of bloemschikken houdt is creatief, een modeltreinverzamelaar heeft oog voor detail en een sport als Tai Chi vraagt veel discipline. Je hoeft niet ál je hobby’s te noemen, maar vermeld in ieder geval je interesses die kenmerken hebben die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert.Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.