Actiewoorden op een cv: een goed idee




Uit onderzoek blijkt dat een recruiter of werkgever slechts 6 tot 15 seconden de tijd neemt om een cv te scannen. In die 15 seconden moet er dus iets zijn wat de aandacht trekt; iets waardoor een recruiter door wil lezen en jou als sollicitant zou willen uitnodigen. Daarom is het van groot belang om de juiste woorden in correct lopende zinnen te kiezen - de zogeheten actiewoorden. Welke actiewoorden werken wel en welke woorden kun je beter achterwege laten?

Welke woorden of woordtypen doen het goed op een cv?

Waar recruiters en werkgevers in ieder geval van houden, is duidelijkheid. Zorg ervoor dat je met weinig woorden iemand kunt pakken en vermijd hierbij lange opsommingen. Een lezer wil graag direct weten wie je bent en waar je goed in bent. Kies hiervoor altijd dynamische woorden waarmee je extra daadkracht uitstraalt. Bij voorkeur als werkwoord of voltooid deelwoord, zodat je laat zien dat jij dat succesvol hebt gedaan. Dit kun je onder andere bereiken door (een aantal van) de volgende werkwoorden te gebruiken in je cv:

  • Korte zinnen met woorden als ‘bereiken’ of ‘behalen’. Geef bijvoorbeeld antwoord op wat je wanneer en waar hebt bereikt.
  • Zinnen waarin je de woorden ‘managen’, ‘begeleiden’ of ‘trainen’ noemt. Op die manier laat je met één woord zien dat je goed bent in het begeleiden van andere mensen.
  • Woordgroepen of zinnen met ‘verbeteren’, ‘verdubbelen’ of ontwikkelen waarmee je laat zien wat je kunt en dat je vooruitgang kunt boeken binnen een bepaalde functie of werkervaring.
  • Met woorden als ‘delegeren’, ‘bewaken’ en ‘coördineren’ laat je zien dat je zelfstandig en gestructureerd kunt werken.

Verder kun je ook andere sterke woorden toevoegen aan je cv of aan je motivatiebrief. Kies hierbij uiteraard woorden die bij het bedrijf en/of de functie uit de vacature passen.

  • Krachtige woorden, zoals ‘ambitieus’, ‘bedreven’ en ‘gedreven’.
  • Korte zinnen met woorden waarin je laat doorschemeren dat je resultaatgericht bent, zoals ‘doelgericht’ en ‘doelstelling’.
  • Woorden als ‘optimaal’, ‘gunstig’ en ‘stabiel’ klinken positief, en kunnen je sollicitatie daarmee extra kracht bijzetten. Dat geldt - uiteraard - ook voor ‘positief’.

Welke woorden kun je beter vermijden op een cv?

Een recruiter of werkgever zit in ieder geval niet te wachten op een cv met vage en/of onvolledige informatie. Omdat het belangrijk is om de interesse te wekken in slechts 15 seconden, raad ik af om al je werkervaringen en opleidingen uitgebreid toe te lichten. Ook is er een aantal woorden dat je het beste kunt vermijden op je cv en in je motivatiebrief. Probeer de volgende woorden niet of zo min mogelijk te gebruiken wanneer je wilt opvallen met je cv:

  • Zinnen met plichtmatige woorden, waaruit blijkt dat je moét werken (en niet wilt werken). Denk aan woorden zoals ‘taak’, ‘moeten’ en ‘onvoldoende’. Dit geldt ook voor woorden die überhaupt een negatieve bijklank hebben. Je wilt toch positief overkomen?
  • Vage taal met woorden die niet zoveel zeggen, zoals ‘teamplayer’, ‘hardwerkend’ en ‘strategische denker’. Wees liever specifieker.
  • Woorden die over the top zijn, zoals ‘de beste in mijn soort’, ‘aanpakker’, ‘buiten de gebaande paden denken of gaan’ en meer.
  • Clichés zoals wederom ‘teamplayer’, maar ook: ‘creatieve duizendpoot’, ‘social media tijger’ et cetera.
  • Hippe, maar weinigzeggende benamingen als ‘ninja’, ‘hacker’ en ‘rock star’. Behalve als je solliciteert naar de functie van ninja, hacker of rockster, uiteraard.

Kortom: denk goed na over welke woorden je wel of niet gebruikt in een cv. Met de juiste actiewoorden heb je een grotere kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Natuurlijk helpen andere elementen binnen een goed cv ook mee. De ultieme tips voor een goed cv lees je hier.



Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.