Voorkom spelfouten, laat je cv proeflezen!




Een goed cv maken kost tijd en energie. Heb je zo’n cv eenmaal af dan mag je er zonder meer trots op zijn. Toch is het altijd aan te raden om je cv te laten controleren door iemand anders. Het maakt niet uit hoe zeker je bent van je zaak; de kans is groot dat jij bepaalde tikfouten of foutieve zinnen niet (meer) ziet nadat je er intensief mee bezig bent geweest. Vervelend maar waar: een of meerdere tikfouten kunnen ervoor zorgen dat je niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hoe je je cv tot in de puntjes controleert, lees je hieronder.

Afgewezen op basis van een spelfout

Hoewel niet iedere recruiter of werkgever even streng is als het op spelfouten aankomt, geldt voor sommigen de regel dat één tikfout in een cv al te veel is. Gemiddeld hebben zij zo’n 200 cv’s en brieven die ze door moeten spitten bij een sollicitatie. Je kunt je dus wel voorstellen dat wanneer ze ook maar één tikfout zien ze al afgeknapt zijn. In zo’n geval kijken ze liever wat een volgende sollicitant te bieden heeft. En eerlijk is eerlijk: dat is ook niet zo vreemd. Wat moet je nou met een werknemer die constant spelfouten maakt?

Een afwijzing op basis van wat tikfouten terwijl het met de werkervaring en nodige kennis wel goed zit, is natuurlijk erg zuur.

Natuurlijk is het niet binnen iedere functie van groot belang om volledig foutloos Nederlands te schrijven. Wil je echter een goede eerste indruk maken, ongeacht wat de functie is, dan is het zeker aan te raden om je cv (en sollicitatiebrief) goed na te kijken én te laten controleren door iemand anders. Een afwijzing op basis van wat tikfouten terwijl het met de werkervaring en nodige kennis wel goed zit, is natuurlijk erg zuur. Doe daarom altijd extra moeite om een foutloze cv op te maken en te versturen.

Tips om tikfouten in je cv te voorkomen

Daarom geldt altijd: laat je cv altijd nakijken door iemand anders of meerdere anderen. Liever één te veel dan te weinig, aangezien meerdere ogen meer fouten kunnen ontdekken. Zoek binnen je netwerk het liefst iemand die bekend is met de functie waar jij op solliciteert. Hij of zij kan meteen checken of je alle nodige informatie vermeldt. Vraag of diegene notities wil maken of schrijf zelf mee zodat je alle fouten eruit kunt halen en zodat je weet wat er fout is gegaan. Andere tips om tikfouten in je cv te voorkomen of te verhelpen zijn onder andere:

  • Gebruik altijd de spellingscontrole, die automatisch controleert of er fouten in je bestand staan. Voor Engelstalige cv’s moet je speciale programma’s gebruiken of de taal veranderen in Engels.
  • Print je cv uit en loop alles handmatig na. Maak aantekeningen met een potlood of pen waar je eventueel veranderingen zou willen zien en markeer de fouten.
  • Lees je cv meerdere malen hardop op. Doe dit niet alleen vanaf je laptop, maar ook vanaf een andere device zoals je smartphone of een tablet. Doe dit zin voor zin zodat je heel duidelijk en snel een tikfout kunt herkennen.

Veelgemaakte spelfouten op een cv

Sommige woorden zijn lastig te spellen, of zijn in meerdere varianten mogelijk waardoor de spellingscontrole niet altijd soelaas biedt. Let in ieder geval op bij deze woorden:

  • Een spelfout als profesioneel of acuraat moet je echt proberen te vermijden op je cv. Anders komt het niet bijzonder professioneel of accuraat over.
  • Op zoek en opzoek is niet hetzelfde! Je bent op zoek naar een nieuwe baan, terwijl je contactgegevens van een HR-afdeling opzoekt.
  • Samenstellingen zijn ook een grote valkuil. In het Nederlands worden combinaties van meerdere woorden meestal aan elkaar geschreven. Hoewel de spellingscontrole van Google Docs of Microsoft Word het er niet altijd mee eens is, zijn salesmanager, functieomschrijving, freelancecontract en zelfs tekstverwerkingsprogramma correct gespeld.
  • Zorg er ook voor dat de naam van de ontvanger 100% correct is geschreven. Niets is een grotere afknapper dan een foutieve aanhef!


Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.