Liegen op een cv: goed idee of niet?




Iedereen doet het wel eens: een leugentje om bestwil vertellen. Soms in een fysiek gesprek met iemand anders, maar soms ook op een cv. Daar wordt het meest gelogen over werkervaring en opleidingen die wel (of dus niet) gedaan zijn. Feit is dat liegen op je cv behoorlijk riskant is. De kans is immers groot dat wanneer je ergens wordt aangenomen, het bedrijf er alsnog achter komt dat je helemaal geen diploma of ervaring hebt! Vandaar de vraag: is liegen op een cv een goed idee of kun je dat beter niet doen? Ik vertel je er meer over.

Hoe vaak liegen mensen op een cv?

De meeste mensen hebben moeite met solliciteren. Ze zijn bang dat ze niet goed genoeg zijn voor een functie en twijfelen of hun cv wel helemaal goed ingevuld is. Ook zien ze regelmatig functies waarbij bepaalde werkervaring of ervaring met bepaalde computerprogramma’s wordt gevraagd. Wanneer je over alle benodigdheden beschikt, maar nog niet over de ultieme kennis over bijvoorbeeld Microsoft Powerpoint; moet je daar dan over liegen wanneer die kennis wel gevraagd wordt? Volgens een schatting staat er in de helft van de cv’s in Nederland minstens één leugen.

Bij de meeste sollicitanten gaat het om een leugentje om bestwil. Denk aan het verdraaien of mooier maken van een bepaalde functie, of het zeggen dat je de nodige kennis hebt over een bepaald programma. Toch wordt er ook wel eens gelogen over diploma’s en complete banen. Dat laatste is niet zo heel handig: steeds meer bedrijven screenen hun sollicitanten om er zo achter te komen wat kandidaten gedaan hebben binnen eerdere dienstverbanden. Ook wordt er vaker gecontroleerd of men daadwerkelijk beschikt over de technische vaardigheden die hij of zij zegt te hebben.

Liegen op een cv is geen goed idee

Daarom is het absoluut niet aan te raden om leugens op te schrijven over bepaalde opleidingen, diploma’s en werkervaring. De kans is namelijk groot dat een bedrijf of opdrachtgever er toch wel achter gaat komen. Of dit nu is op het moment na je sollicitatie of wanneer je al bent aangenomen: wanneer je niet waar kunt maken wat je hebt beloofd, heb je natuurlijk sowieso een probleem. Hoe stressvol is het om uiteindelijk ergens te werken en werk te moeten doen waarvan je geen idee hebt hoe het precies in elkaar zit? De kans is ook nog eens groot dat je alsnog ontslagen wordt.

Wil je alsnog opvallen met je cv dan kun je er het best voor zorgen dat je een geweldig cv maakt inclusief alle contactgegevens, werkervaring, een foto van jezelf - en dat alles in je eigen huisstijl. Hoe je bepaalde werkervaring iets aantrekkelijker kunt maken dan het is zonder te liegen, doe je door de volgende tips te volgen:

  • Gebruik de termen die het bedrijf in de vacature schrijft en verwerk die termen in je cv. Op die manier lieg je niet, maar maak je een cv wel aantrekkelijker voor het bedrijf waar je solliciteert.
  • Geef voorbeelden van bepaalde opdrachten die je eerder hebt uitgevoerd bij banen of opdrachtgevers. Zo vertel je niet alleen wat je kunt, maar laat je direct zien hoe je dat in de praktijk toepast.
  • Heb je het idee dat je je kennen en kunnen aan moet passen voor een bepaalde vacature? Onthoud dan dat die baan op dat moment waarschijnlijk niet de baan voor jou is. Het benoemen van eigenschappen waar je goed in bent is goed en juist aan te raden, maar ga niet liegen over zaken waar je geen verstand van hebt.


Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.