Cv in het Engels
Internationale bedrijven en multinationals vragen vaak om een Engels cv in te sturen. Vertaal liever niet gewoon je cv naar het Engels. De structuur van een Engelse cv is namelijk nét iets anders dan die van een Nederlandse cv.

Curriculum vitae of resume?

In onder meer de Verenigde Staten en Canada wordt een cv resume genoemd. Dit komt van het Franse resumé, dat samenvatting betekent. Een resume is over het algemeen iets korter dan een traditioneel cv, waarbij de nadruk wordt gelegd op een persoonlijk profiel en de functie-wensen. Ga je solliciteren in de Verenigde Staten? Pas dan niet alleen de taal van je cv aan, maar wijzig ook de opzet.

Inhoud Engelse (Britse) cv

De opbouw van een Engelse cv is hetzelfde als de indeling van een Nederlands cv. De enige uitzondering hierop is het onderdeel personalia – de inhoud hiervan wordt op een Engels cv doorgaans, zonder kopje, bovenaan het cv geplaatst. Daaronder volgen je opleiding en werkervaring in chronologische volgorde, met je meest recente studie en werkopleiding bovenaan.

Let er verder op dat je de benamingen van de onderdelen vertaalt met de juiste bewoordingen. De meest gebruikelijke onderdelen in een Engels cv zijn:

 1. Personal profile
 2. Education
 3. Employment history
 4. Professional skills and languages
 5. Additional skills, hobbies and activities

Laat je Engelse cv nauwkeurig doorlezen door iemand die de taal goed machtig is. Sommige woordkeuzes of zinsopbouwen lijken vanuit het perspectief van de Nederlandse taal logisch, maar vallen voor native speakers direct op als ‘steenkolenengels’. Dat geldt overigens ook voor je sollicitatiebrief, want voor het schrijven van een Engelse brief zijn een aantal vaste regels.

Inhoud Amerikaanse cv

De opbouw van een Amerikaanse resume wijkt iets af van de Nederlandse of Britse opzet. De focus ligt hier meer op je prestaties – het is echt een verkoopdocument van jezelf.

Het noemen van persoonlijke prestaties en grote namen als referentie, maar ook het toevoegen van superlatieven is gebruikelijk op een Amerikaans cv. Plaats echter geen foto in je cv en geef ook geen informatie over politieke voorkeur of geloofsovertuiging, tenzij deze informatie essentieel is voor je sollicitatie.

Een Amerikaans cv is bij voorkeur 1 A4 lang, of maximaal anderhalf A4. Of beter, maximaal anderhalve US Letter, want dat is het gebruikelijke papierformaat in de VS.

Veel voorkomende Engelse termen

Op een Engels cv kun je de volgende termen of onderdelen terug laten komen:

 • Pre-university education – VWO / Atheneum (Brits cv)
 • Higher General Secondary Education – HAVO (Brits cv)
 • Lower General Secondary Education – MAVO (Brits cv)
 • Highschool – HAVO / VWO (Amerikaans cv)
 • Scholarship – Studiebeurs
 • Internship – Stage
 • Traineeship – Startersfunctie in marketing / sales i.c.m. opleidingsprogramma
 • Fellowship – Startersfunctie in zorg i.c.m. opleidingsprogramma
 • Assistantship – Startersfunctie in onderwijs i.c.m. opleidingsprogramma
 • Technical-, computer- and language skills
 • Professional licenses and certifications

Engelse cv templates

Zoek je een professionele Engelse template die je eenvoudig kunt vullen met je eigen gegevens? Maak dan gebruik van deze handige cv generator, die specifiek ontworpen is voor Engelse cv’s.Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.