Cv profiel: hoe schrijf je een goede profielschets?
Een profiel of profielschets is een korte, persoonlijke introductie aan het begin van een cv. Dit onderdeel is wat informeler dan de rest van het cv, dat veelal erg zakelijk is. Weinig kandidaten nemen de tijd om een profielschets te maken, wat een gemiste kans is. Juist door de tijd te nemen voor dit onderdeel kun je jezelf onderscheiden door een persoonlijk tintje aan jouw cv te geven. Voor een recruiter kan dit juist datgene zijn wat zorgt voor een klik met jouw cv.

Kenmerken van een goed cv profiel

Met een goed persoonlijk profiel op jouw cv heb je een voordeel ten opzichte van andere kandidaten. Mijn advies is dan ook om deze kans niet te laten liggen. Het is wel belangrijk om hierbij rekening te houden met de volgende zaken:

  • Schrijf in de ik-vorm.
  • Eén alinea van 4 tot 6 regels is voldoende.
  • Vertel kort iets over jezelf, jouw capaciteiten en ambities.
  • Verkoop jezelf, maar wees origineel, eerlijk en authentiek.

De grootste valkuilen

Geen profiel op je cv is nog altijd beter dan een slecht profiel! Schrijf niet vluchtig een tekstje om door te gaan als persoonlijk profiel, maar neem echt even de tijd voor. Vergeet niet dat dit onderdeel prominent bovenaan jouw cv staat en dus meteen in het oog springt. Hieronder de meest gemaakte fouten bij het maken van een profiel:

  • Simpele opsommingen van eigenschappen of vaardigheden: dit komt lui en inspiratieloos over.
  • Veelgebruikte clichés: voor iemand die dagelijks cv’s doorneemt is er niets ergers om weer de zoveelste “spin-in-het-web” of “administratieve duizendpoot” tegen te komen.


Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.