Cv voor een freelancer of zzp'er: tips en tricks
Alsof het beginnen als freelancer of zzp'er voor sommigen nog niet ingewikkeld genoeg is, moet je ook nog eens aan een pakkend cv denken. Voor het scoren van nieuwe opdrachten is een professioneel cv waarmee je opvalt tussen de rest een absolute must. Naast de standaard gegevens zoals je naam, contactgegevens en opleidingen moet je als freelancer of zzp’er nog op wat extra punten letten. In dit artikel lees je meer over het maken van een perfect cv voor freelancers.

Hoe maak je als freelancer een cv?

De opbouw van een cv is voor iedereen hetzelfde; of je een freelancer bent of wanneer je op zoek bent naar een baan in loondienst. Het grootste verschil tussen een cv van een freelancer en van een werknemer in loondienst is de lengte. Waar je als werknemer vooral niet te breed en te lang moet uitwijden over sommige functies, moet een freelancer juist meer vertellen over de verschillende opdrachtgevers die hij heeft gehad. Zorg ervoor dat je de meest relevante opdrachten in je cv schrijft en let hierbij op wat mogelijk interessant is voor de opdrachtgever waar je solliciteert.

Daarnaast mag een cv voor een freelancer best wat ‘verkopende’ content bevatten. Het liefst wil je immers dat een klant jou inschakelt voor de klus - en niet de concurrent van hiernaast. Laat daarom een mooie mix van opdrachtgevers én opdrachten zien. Vertel niet alleen wát je kan, maar laat je ervaringen en talenten ook in de praktijk zien. Dit kan door eerder gemaakt werk mee te sturen of een complete website te hebben waar je je werk op verzameld hebt.

Welke kwaliteiten zijn voor een freelancer belangrijk?

Wanneer je als freelancer een cv maakt, is het dus belangrijk om jezelf goed te verkopen: vertel mensen waar je goed in bent en hoe je met jouw eigenschappen kunt bijdragen aan de opdracht. De eigenschappen die hierbij belangrijk zijn, zijn onder andere: onderscheidend, enthousiast en het kunnen laten zien van eerder werk en eerdere ervaringen. Natuurlijk is dit bij alle cv’s het geval, maar bij een freelancer nog net iets meer. Waarom dat zo is?

Heel simpel: een freelancer begint over het algemeen met niets. Ben je net begonnen en heb je nog amper ervaring in je werk als zelfstandig ondernemer? Dan kun je je cv nog niet goed vullen met eigen werkervaring. Gebruik in dat geval (een aantal van) de volgende tips voor meer invulling op je cv als freelancer:

  • Begin in eerste instantie met het aanbieden van je diensten aan vrienden en familie. Koppel hier een vriendenprijsje aan, zodat het aantrekkelijker is voor mensen om een dienst af te nemen van iemand zonder of met weinig ervaring. Die ervaring kun je vervolgens op je cv zetten.
  • Kijk eens rond of er een bedrijf (non-profit) is waar je je diensten aan kunt leveren. In eerste instantie is dit natuurlijk niet wat je voor altijd wilt doen, maar het zorgt er wel voor dat je werk enigszins bekend wordt én dat je ervaring verzamelt voor op je cv.
  • Onderzoek of er bepaalde studies, cursussen of opleidingen te volgen zijn waardoor je je werk als freelancer kunt verbeteren. Dergelijke studies mag je uiteraard gewoon op je cv zetten.
  • Blijf oefenen in wat je doet: het gezegde ‘oefening baart kunst’ bestaat immers niet voor niets.

Tips voor een professioneel cv voor freelancers

Waar je tot slot nog op kunt letten bij het maken van een cv als freelancer is hoe je cv eruit komt te zien. Als je als zzp’er of freelancer werkt, is de kans groot dat je een eigen website hebt of dat je over een bepaalde huisstijl beschikt die je gebruikt voor visitekaartjes, social media kanalen en meer. De truc is om professionaliteit uit te stralen - dit kun je doen door die huisstijl ook in je cv te gebruiken. Maak gebruik van dezelfde kleuren, dezelfde lettertypes en dezelfde foto’s en beelden om een professioneel geheel te creëren.

Zorg er altijd voor dat je een soort basis format hebt waarmee je aan de slag kunt gaan per opdracht(gever). Op die manier kun je je cv aanpassen op de opdracht en het bedrijf waar je solliciteert. Sla je cv vervolgens op in PDF, zodat er geen tekst of beeld meer kan verspringen. Als er iets is wat niet zo professioneel staat, is het wel een cv waarbij de lay-out compleet anders is geworden door het opslaan in een andere vorm dan PDF.Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.