Weinig werkervaring? Zo maak je een vaardigheden cv
Als starter op de arbeidsmarkt is het lastig om een uitgebreid cv te maken. Je hebt immers weinig of geen werkervaring, op enkele bijbanen na. Een traditioneel cv, waarin de nadruk wordt gelegd op je werkervaring, doet dan wellicht afbreuk aan je kwaliteiten. In zo’n geval kun je het beste kiezen voor een vaardigheden cv, dat ook wel een competentie cv, functioneel cv of thematisch cv genoemd wordt.

Opzet vaardigheden cv

Bij een vaardigheden cv draait het om je kwaliteiten, vaardigheden en persoonlijke profiel. Je opleidingen en hobby’s worden daarna vermeld.

 1. Personalia
 2. Vaardigheden & competenties
 3. Prestaties
 4. Opleidingen
 5. Hobby’s en interesses
 6. Download vaardigheden cv

 

1. Personalia

Dit is gelijk aan een reguliere cv-opmaak. Je persoonlijke gegevens staan bovenaan het cv. Dit is in ieder geval:

 • Voornaam en achternaam
 • Adres en woonplaats
 • Telefoonnummer
 • Emailadres
 • Geboortedatum en nationaliteit

2. Vaardigheden

Je vaardigheden beschrijf je vanuit de rol die je hebt vervuld, waarbij je jouw kwaliteiten naar voren haalt. Een bijbaan als supermarktmedewerker staat niet erg onderscheidend op je cv. Benadruk daarom de kenmerken die voor een volgende werkgever wél onderscheidend kunnen klinken. Als medewerker in een supermarkt ben je bijvoorbeeld service- en klantgericht.

Ook bij andere bijbaantjes kun je dit toepassen. Een dagbladbezorger heeft  verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen, terwijl je bij een keten als McDonald’s of Burger King niet alleen horeca-ervaring opdoet, maar ook stressbestendig leert te worden. Leg de nadruk niet op je oude functies, maar op je kwaliteiten!

3. Prestaties

Waar je vaardigheden redelijk algemeen zijn, kun je je behaalde prestaties concreet benoemen. Noem één of meerdere prestaties die je tijdens een bijbaan, nevenwerkzaamheden of op een ander moment bereikt hebt.

Kies hierbij uiteraard wel voor prestaties die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Zo kun je als webdesigner vertellen dat je voor een opdrachtgever de conversie met een bepaald percentage hebt laten groeien, of dat je bepaalde salestargets ruimschoots hebt behaald tijdens je bijbaan als colporteur of telemarketeer.

4. Opleidingen

Afhankelijk van het punt in je carrière vermeld je hier je middelbare school en daarna gevolgde opleidingen. Net als bij een regulier cv kun je hierbij vermelden of je diploma’s hebt behaald. Ook kun je dit uitbreiden met specialisaties, talenkennis en kennis van computerprogramma’s.

5. Hobby’s en interesses

Ook je interesses en hobby’s kunnen veel over je vertellen. Iemand die van schilderen of knutselen houdt is creatief, een verzamelaar van modeltreinen of bouwpakketten heeft oog voor detail. Dat geldt ook voor sport; zo vergt Tai Chi veel discipline en is voor boksen explosiviteit nodig. Je hoeft niet al je interesses te noemen, maar noem in ieder geval zaken die relevant kunnen zijn voor de functie waar je op solliciteert.

6. Voorbeeld vaardigheden cv

In het onderstaande voorbeeld zijn de hierboven genoemde tips en adviezen toegepast. Download gratis een voorbeeld van een vaardigheden cv.

Download een vaardigheden cv voorbeeldMaak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.