Cv referenties: hoe ga je daar het beste mee om?
Goede referenties zijn cruciaal voor het vinden van een nieuwe baan. Je doet er goed aan om zeker twee of drie mensen te vinden die een goed woordje voor jou willen doen. In dit artikel lees je, waar je rekening mee dient te houden ten aanzien van referenties op een cv en tijdens het solliciteren.

Zijn jouw referenties een verplicht onderdeel op een cv?

Dit is één van de meest gestelde vragen bij het maken van een cv. Referenties zijn absoluut noodzakelijk om te hebben tijdens het solliciteren, maar toch is het niet gebruikelijk om jouw referenties direct in het cv te delen. Referenties komen namelijk veelal pas na een eerste of tweede gesprek aan bod.

Het meest professioneel is om referenties pas te delen, zodra hier om gevraagd wordt en binnen het cv gebruik te maken van de standaardzin: “Referenties op aanvraag.” Je geeft hiermee aan dat je referenties hebt, maar deelt niet meteen de persoonlijke gegevens van jouw referenten. Als er in een vacature al direct gevraagd wordt om referenties doe je er uiteraard wel goed aan om direct twee of drie referenten te benoemen binnen het cv.

Referenties zijn dus niet verplicht, maar wel optioneel. Mocht je enkele hele bijzondere referenties hebben ben je natuurlijk geheel vrij om deze te vermelden. Uitstekende referenties zullen altijd een cv kracht bij zetten. Denk bijvoorbeeld aan een directeur of hooggeplaatste manager bij een gerenommeerd bedrijf of een bekende persoonlijkheid in een bepaalde branche.

Hoe kies je jouw referenten?

  • Het is belangrijk om te weten dat het voor recruiters en potentiele werkgevers verboden is om zonder jouw weten en toestemming informatie op te vragen over jouw presteren bij voorgaande werkgevers. Jij bepaalt dus altijd wie zij te spreken krijgen.
  • De beste referenten zijn mensen: oud docenten, oud werkgevers of leidinggevenden.
  • Kies twee of drie mensen, waarmee je een goede band hebt en weet dat zij bereid zijn om een goed woordje voor je te doen.
  • Vraag altijd om toestemming en laat jouw referenten weten dat komende tijd aan het solliciteren bent, zodat zij niet overvallen worden met een telefoontje. Als het solliciteren langer duurt dan enkele maanden is het goed om jouw referenten op de hoogte te houden hiervan en hen nogmaals om toestemming te vragen.

Welke informatie deel je op jouw cv?

Referenties plaats je helemaal aan het einde van een cv of beter nog als een aparte bijlage. Je deelt alleen de meest noodzakelijke informatie. Hieronder een goed voorbeeld:

Dhr. J. Jansen
Directeur
Jansen B.V.
Kromme weg 145
1234 AB  Rotterdam
email@adres.nl
06 - 12 34 56 78Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.