CV Werkervaring: hoe omschrijf je jouw werkervaring?
Tezamen met het onderdeel opleidingen is jouw werkervaring de kern van jouw cv. Recruiters zullen kandidaten in eerste plaats aan de hand van een vlugge scan van deze onderdelen toetsen of zij überhaupt in aanmerking komen voor een functie. Relevantie, nauwkeurigheid en een heldere lay-out is dan ook erg belangrijk bij het omschrijven van jouw werkervaring. Ik vertel je waar je op moet letten.

Wat komt eerst op een cv: opleidingen of werkervaring?

Dit is één van de meest gestelde vragen. Een goede leidraad is om een standaard “chronologisch cv” of “a-chronologisch cv” te gebruiken. Je maakt hierbij een opsomming van jouw werkervaringen en opleidingen op chronologische volgorde. Standaard werk je terug van nieuw naar oud. Je begint dus bij de laatste baan die je hebt gehad en werkt zo terug van werkervaring naar opleidingen en eindigt daarin met jouw middelbare school. Als je nog maar weinig werkervaring hebt kun je ervoor kiezen de volgorde om te draaien.

Een gat op je cv? Geen ervaring? Jobhoppen?

De grootste vraagstukken bij de werkervaring op je cv zijn een gat op je cv en het hebben van te weinig, of juist ontzettend veel werkervaring.

Wat te doen bij een gat op je cv?

Bijna de helft van de sollicitanten heeft een gat in hun cv en dit hoeft absoluut geen probleem te zijn. Bedenk wel dat je vragen zal krijgen hierover en probeer hier een positief antwoord op klaar te hebben. Wees in hier in ieder geval altijd eerlijk over. Als je slechts een gat hebt van een paar maanden zou je ook enkel de jaartallen kunnen benoemen om dit zo, op een subtiele manier, wat minder duidelijk te maken. Ook kun je cursussen, vrijwilligerswerk en andere bezigheden benoemen binnen het cv, om duidelijk te maken dat je in ieder geval niet stilgezeten hebt in deze periode.

Wat te doen bij geen (of weinig) werkervaring?

Normaal gesproken omschrijf je alleen de meest relevante werkervaring en laat je bijbanen of stages achterwege. Als je praktisch geen werkervaring hebt is het goed om deze zaken wel te benoemen om in ieder geval aan te geven dat je niet hebt stilgezeten. Ook uit minder relevante werkervaring komen positieve kenmerken van kandidaten naar boven. Hiernaast kun je cursussen, stages, vrijwilligerswerk & nevenactiviteiten uitgebreider omschrijven om het cv te voorzien van wat meer inhoud.

Wat te doen bij veel werkervaring bij diverse bedrijven?

Als je in een periode vele (bij)banen, opdrachten of klussen hebt gehad kun je deze prima clusteren. Je geeft aan dat je in een bepaalde periode bijvoorbeeld “Diverse bijbanen” of “Diverse commerciële functies” hebt gehad. Je voorkomt hiermee dat je cv veel te lang wordt en zorgt er zo voor de aandacht naar de juiste werkervaring uit gaat.

Een vaardigheden cv

Soms is er de wens of een noodzaak om negatieve zaken rondom werkervaring te camoufleren. Als je nog geen werkervaring hebt, een gat in jouw cv hebt of zeer en uiteenlopende, niet relevante banen hebt gehad kun je ook kiezen voor een zogenaamd “vaardigheden cv”. De lay-out hiervan is niet gefocust op werkervaring, maar op competenties, vaardigheden, prestaties en kan een goed alternatief zijn als je beoordeeld wilt worden op deze zaken, in plaats van op je werkervaring. Meer informatie vind je ons artikel over het vaardigheden cv.

Welke informatie dien je te beschrijven?

Noem bij de werkervaring op je cv in ieder geval:

  • Functietitel
  • Tijdsduur van de functie (jaren/maanden)
  • Werkgever: naam & plaats
  • Een opsomming van jouw taken en verantwoordelijkheden

Heb je verschillende functies gehad binnen dezelfde werkgever, of heb je dezelfde functie op meerdere locaties uitgevoerd voor dezelfde werkgever? Vermeld deze dan separaat, tenzij dit je cv te lang maakt.

Je kunt de werkervaring op je cv bijvoorbeeld zo vermelden:

Supervisor Customer Service
ING Bank, Amsterdam
Januari 2015 - heden
Kwaliteitsbewaking en begeleiden van de medewerkers op de afdeling Customer Service

 

Medewerker Customer Service
ING Bank, Amsterdam
Oktober 2012 - januari 2015
Inbound klantcontact met klanten van ING Bank

 

Kijk voor meer mogelijke manieren om je werkervaring op je cv te vermelden bij de cv voorbeelden.Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.