Cv vaardigheden - Zo vermeld je je competenties op je cv
Dit artikel gaat over het plaatsen van competenties en vaardigheden op je cv. Ben je op zoek naar informatie over een vaardigheden-cv? Lees dan ons artikel: Zo maak je een vaardigheden cv

Los van opleiding en werkervaring beschikt iedereen over bepaalde vaardigheden en competenties, waar zij in uitblinken en erg trots op zijn. Deze kwaliteiten zijn je sterke punten. Binnen het onderdeel “vaardigheden” heb je de mogelijkheid om dit op een goede manier te presenteren. Toch is dit het onderdeel op een cv dat veelal het meest onbenut blijft. Kandidaten weten vaak niet hoe je hier goed gebruik van kan maken en geven in de meeste gevallen slechts een opsomming van algemene vaardigheden en competenties.

Hoe vermeld je competenties en vaardigheden op een cv?

Als je gaat solliciteren naar een specifieke functie, dan pas je meestal jouw sollicitatiebrief aan op de vacature. Veel sollicitanten vergeten echter om het cv nog eens goed te bekijken en aan te passen. Vaak wordt er bij iedere sollicitatie exact hetzelfde cv opgestuurd, wat een gemiste kans is. Recruiters kijken veelal in de eerste plaats naar een cv om een eerste indruk te krijgen en een shortlist te maken.

Vaak staan de gewenste vaardigheden letterlijk vermeld in een vacature. Indien deze vaardigheden op jou van toepassing zijn, dan doe je er goed aan om deze te benadrukken op jouw cv.

Hiernaast kun je bedenken welke vaardigheden goed passen bij een bepaalde functie. Voor een manager zijn uiteraard “leidinggeven” of de “communicatieve vaardigheden” heel erg belangrijk. Voor een administratief medewerker is “nauwkeurigheid” en “gestructureerd kunnen werken” een belangrijke kwaliteit.

Hieronder vind je de top 5 meest gevraagde competenties. Deze vaardigheden zijn vrijwel altijd goed om te vermelden:

  1. Samenwerken
  2. Klantgerichtheid
  3. Overtuigingskracht
  4. Resultaatgerichtheid
  5. Leidinggeven

Hoe omschrijf je deze vaardigheden en competenties?

Zodra je een goede lijst hebt samengesteld, bedenk je waar jij in uitblinkt en waar je ook daadwerkelijk iets over kunt vertellen om dit aan te tonen. Uiteraard kun je een opsomming maken van al je sterke punten, maar het is veel beter om slechts enkele competenties goed uit te lichten en hier concreet wat meer over te vertellen. Probeer bij het schetsen van een situatie ook kwantificeerbare feiten te benoemen.

Enkele voorbeelden:

Leidinggeven
In mijn rol als manager was ik verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van 36 mensen. Onder mijn leiding is de algehele productie binnen een jaar met ruim 20% verhoogd.

Klantgerichtheid
Als customer supportmedewerker had ik een klanttevredenheidsscore van 93% en behoorde hiermee tot de top 5 van mijn divisie.

Overtuigingskracht
In de eerste 6 maanden als werknemer bij bedrijf x wist ik mijn manager te overtuigen om over te stappen op een nieuw CRM software pakket, met als gevolg dat sales ruim 30% verbeterde.

Het vaardigheden cv

Mocht je hele sterke vaardigheden hebben, maar ben je wat minder trots op jouw werkervaring, dan kun je er voor kiezen om jouw vaardigheden de hoofdrol te geven op je cv met een zogenaamd vaardigheden cv. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen die een tijdje aan het jobhoppen zijn geweest, een enorm gat hebben in hun cv of simpelweg nog geen (relevante) werkervaring hebben.Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.