Cv emailen
Waar je vroeger je cv met je sollicitatiebrief gewoon met de post verstuurde, is het tegenwoordig vaak al voldoende om dit via de mail te doen. De meeste vacatures vind je vandaag de dag immers ook online, dus het is helemaal prima om je brief met cv te mailen. Dit lijkt hartstikke eenvoudig en raad eens; dat is het ook. Er zijn echter wel een aantal punten waar je op moet letten bij het versturen van een cv per email.

Sla je cv altijd op als PDF

Je cv en je sollicitatiebrief maak je over het algemeen in Microsoft Word, of een andere tekstverwerker. Let er in ieder geval altijd op dat wanneer je cv af is je het bestand opslaat als PDF. Waarom je dit moet doen? Heel simpel: niet iedereen beschikt over jouw versie van Microsoft Word. Ook zijn er mensen die van een ander programma gebruik maken, waardoor blokken tekst en beelden kunnen verspringen wanneer je het bestand opslaat als Word-bestand. PDF is een wereldwijd geaccepteerd format waarin gegevens opgeslagen zijn en bekeken kunnen worden, maar niet bewerkt kunnen worden. De template van je cv blijft dus precies zoals jij het bedoeld had.

Maak naast je cv een sollicitatiebrief die je eveneens in PDF opslaat. Geef beide documenten een betekenisvolle naam, zodat ze herkenbaar zijn voor de ontvanger. In je mail moet dus het volgende zitten:

  • Een sollicitatiebrief in een apart bestand
  • Je cv in een apart bestand
  • Een begeleidende tekst in de mail zelf: korte zinnen met duidelijke uitleg en een verwijzing naar de brief en het cv.

Tips voor het mailen van je cv

Voordat je de mail met het cv en de brief verstuurt, is het verstandig om het geheel te controleren op tikfouten. Een of meerdere tikfouten kunnen namelijk cruciaal zijn voor de 6 secondentest die een recruiter uitvoert.

Heb je alle fouten eruit gehaald? Check dan nog de volgende tips voor een perfecte sollicitatiemail met cv:

  • Noem de contactpersoon bij zijn of haar naam, als je die weet. Mensen vinden het fijn om bij hun naam te worden genoemd. Gebruik de achternaam in plaats van de voornaam om alsnog professioneel over te komen.
  • Gebruik altijd een professioneel mailadres. Dat betekent dus niet dat je het mailadres dat je al jaren hebt moet gebruiken wanneer je eigen naam en voornaam daar niet in staan. Ga het liefst voor een zo neutraal mogelijk mailadres, zoals achternaam@gmail.com.
  • Zet één mailadres in het adresveld. Moet je de mail naar meerdere mensen sturen? Gebruik daarvoor cc (kopie) of bcc (blinde kopie).
  • Wees direct duidelijk waarvoor de mail bedoeld is. Schrijf daarom altijd de functietitel en het referentienummer van de vacature waar je op reageert in de onderwerpregel van de mail.
  • Gebruik geen gekke lettertypes in zowel de mail als de bestanden. Kies voor een neutraal lettertype dat goed leesbaar is.


Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.