Open sollicitatie




Is er een bedrijf waar je dolgraag zou willen werken, maar zijn daar nu geen (passende) vacatures? Probeer dan alsnog binnen te komen via een open sollicitatie. Dat is zeker geen kansloze missie, want volgens cijfers van het UWV wordt ongeveer 20% van alle vacatures via een open sollicitatie vervuld!

Waarom een open sollicitatie?

Het versturen van een open sollicitatie lijkt misschien een schot in het duister, maar heeft zonder meer enkele voordelen ten opzichte van een ‘reguliere’ sollicitatie.

  1. Met een open sollicitatie val je het meeste op. Zodra er een vacature wordt uitgezet, ontvangt een werkgever veel sollicitatiebrieven. Jouw brief raakt dan snel ondergesneeuwd door alle andere sollicitaties, terwijl dit bij een open sollicitatie juist niet het geval is.
  2. Met een open sollicitatie laat je bovendien zien dat je zelf initiatief neemt en gemotiveerd bent. Dit laten zien is veel meer waard dan het simpelweg als positieve eigenschappen te noemen op je cv.
  3. Ook als je niet direct succes hebt, kan het op de langere termijn Werkgevers bekijken bij een nieuwe vacature vaak eerst de open sollicitaties die ze al hebben ontvangen.

 

Voorbereiding open sollicitatie

Omdat het proces van een open sollicitatie anders is – een werkgever is immers niet voorbereid op een sollicitant – vergt het een iets andere aanpak dan bij een reguliere sollicitatie. Vooral de voorbereiding is zeer belangrijk.

Voordat je een open sollicitatie verstuurt, is het verstandig om het bedrijf te bellen. Vraag of ze openstaan voor open sollicitaties en, zo ja, naar wie deze sollicitatie gestuurd kan worden. Dan weet je dat je sollicitatie bij de juiste persoon terecht komt.

Zoek ook naar vergelijkbare vacatures binnen het bedrijf waar je wilt solliciteren. Hieruit kun je opmaken welke kernwaarden en eigenschappen belangrijk zijn, zodat je hier op kunt inspelen in je sollicitatie.

Kun je geen actuele vacatures vinden? Zoek dan naar oude vacatures, bijvoorbeeld via een vacaturebank of met behulp van Archive.org, waar je oude versies van webpagina’s kunt opvragen. Zo kun je zelfs de vacatures bij ING uit 2016 bekijken. Noem vervolgens een aantal van de steekwoorden uit zo’n oudere vacature in je sollicitatiebrief en/of cv. Zo sluit je sollicitatie naadloos aan bij het bedrijf waar je solliciteert!

 

Open sollicitatiebrief

Zodra je wat informatie hebt verzameld, kun je aan de slag met de open sollicitatiebrief. Deze verschilt niet veel van een reguliere sollicitatiebrief, maar er zijn wel enkele belangrijke verschillen.

Waar je in de eerste alinea normaal gesproken aangeeft dat je solliciteert naar aanleiding van een specifieke vacature, vermeld je nu dat je eerder contact hebt gehad (zie ook: voorbereiding) en een open sollicitatie verstuurt. Dan weet de ontvanger dat de sollicitatie niet helemáál open is.

Via deze brief wil ik graag mijn interesse kenbaar maken voor een positie binnen uw onderneming als customer servicemedewerker. Tijdens een telefoongesprek op 7 augustus jl. raadde u mij aan om een open sollicitatie te sturen.

 

In het vervolg van je brief kun je aangeven waarom je graag wilt solliciteren bij het bedrijf. Wat spreekt je zo aan dat je een open sollicitatie verstuurt?

De belangrijkste reden waarom een functie binnen [Bedrijfsnaam] mij zo aantrekt, is de goede reputatie die uw bedrijf heeft. Tijdens mijn vroegere werkzaamheden bij [Jouw Vorige Werkgever] ben ik in aanraking gekomen met [Bedrijfsnaam] en heb ik ondervonden dat deze reputatie volledig terecht is.

 

Daarna kun je verder ingaan op je persoonlijke kwaliteiten. Ten opzichte van een reguliere brief kun je hier wat meer nadruk op leggen. Je zult jezelf immers echt moeten verkopen.

Ik heb inmiddels zes jaar ervaring als customer servicemedewerker. In deze periode heb ik niet alleen geleerd om bijzonder klant- en oplossingsgericht te zijn, maar ben ik ook zeer bedreven geraakt in interne procesverbetering.

 

Verder gelden in een open sollicitatiebrief uiteraard dezelfde aandachtspunten als bij een gewone sollicitatiebrief: hij moet helder zijn, prettig leesbaar en zonder taalfouten.

Andere opties voor open sollicitaties

Bij een reguliere sollicitatie is de te volgen route duidelijk: je verstuurt je cv en brief naar de persoon die bij de vacature vermeld staat. Bij een open sollicitatie is dit anders; je hebt meer vrijheid.

Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van sociale kanalen. Kijk via LinkedIn of je contacten hebt bij het bedrijf waar je wilt solliciteren, of dat je wellicht kennissen hebt die je in contact kunnen brengen met een medewerker. Als je via een bekende geïntroduceerd kan worden, heeft je open sollicitatie al snel een streepje voor.



Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.