De 6 secondentest
Recruiters zijn iedere dag op zoek naar potentiële werknemers voor diverse bedrijven. Zij ontvangen dagelijks ontzettend veel mails met sollicitatiebrieven en cv’s. Het is dus helemaal niet zo vreemd dat zij binnen een bepaalde (korte!) tijd een cv checken. Vaak doet een recruiter er 6 seconden over om jouw cv te bekijken. Je hebt dus maar 6 seconden om de beste versie van jezelf te presenteren op papier. Hoe werkt die 6 secondentest precies en hoe zorg je dat jouw cv deze test doorstaat?

Wat is de 6 secondentest?

Uit recent onderzoek van consulent TheLadders blijkt dat recruiters slechts 6 seconden nodig hebben om de meest belangrijke informatie uit jouw cv te vissen. Zij onderzochten 30 professionele recruiters tijdens hun werk: het controleren van sollicitatiebrieven en cv’s. Daaruit bleek dat ze met behulp van eye tracking movement konden zien dat deze experts 6 seconden nodig hadden om een cv te kunnen lezen. Op basis van die luttele seconden besluiten ze dus of je door mag naar de volgende ronde of dat jouw brief en cv in de prullenbak terecht komen.

Binnen die 6 seconden wordt er naar een aantal zaken gekeken. Uit het onderzoek bleek namelijk ook dat er in 80% van de tijd naar de volgende onderdelen werd gekeken:

  • Volledige naam van sollicitant
  • Huidige functie bij huidige werkgever
  • Startdatum van huidige functie en eventueel einddatum
  • Vroegere werkgevers en functies
  • Opleidingen die gevolgd zijn

Verder wordt er gekeken naar het gebruik van belangrijke actiewoorden en keywords in combinatie met de vacature en het bedrijf. Kies je voor de juiste woorden dan is de kans groter dat je door mag naar de volgende ronde.

Hoe doorstaat jouw cv de 6 secondentest?

Om er zeker van te zijn dat jouw cv nog een ronde meegaat en om de kans te vergroten dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek is het belangrijk om in te spelen op die 6 secondentest. Zorg er daarom altijd voor dat je een cv maakt dat gemakkelijk leesbaar is. Een recruiter moet zonder enige problemen alle nodige gegevens kunnen scannen binnen die 6 seconden. Hierbij kun je gerust gebruik maken van letters die vetgedrukt zijn, zodat de aandacht naar die woorden wordt getrokken. Houd het omschrijven van je taken en ervaringen lekker kort maar krachtig, zodat de recruiter binnen die paar seconden precies weet wat je kunt.

Maak hierbij gebruik van actiewoorden en andere belangrijke keywords. Je moet er niet alleen over nadenken welke actiewoorden je gaat gebruiken, maar ook waar je ze gaat plaatsen in je cv. De actiewoorden moeten bijvoorbeeld matchen met werkervaring of een bepaalde functie die je eerder hebt gehad. Wil je zeker weten dat je je cv volledig scanbaar hebt gemaakt? Laat je cv wanneer ‘ie af is controleren door iemand anders. Vraag wat er opvalt binnen 6 seconden scantijd en of ze verbeterpunten hebben. Hun feedback kun je nog verwerken om zo een professioneel cv te kunnen leveren.Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.