Een betere cv lay-out en opmaak
Voordat je de opbouw en inhoud van je cv gaat invullen, is het verstandig om na te denken over de opmaak. Met een goede lay-out zorg je ervoor dat jouw cv opvalt tussen die van de vele andere sollicitanten. Ook kun je met een duidelijke opmaak laten zien dat jij goed en overzichtelijk werk aflevert.

Waarom wit beter is

Bij een sollicitatiegesprek print de werkgever of recruiter doorgaans je cv en motivatiebrief uit, ter referentie tijdens het gesprek. In een tijd waar veel op verspilling wordt gelet, is het zonde als een er een halve inktcartridge verspild moet worden aan een groot gekleurd of zwart vlak op je cv. Dat is geen goede eerste indruk tijdens je gesprek.

Bovendien oogt een cv met veel witruimte rustig, en daarmee een stuk professioneler.

Verstuur je een sollicitatiebrief met cv per post? Dan kun je eventueel kiezen voor een cv op gekleurd papier. Kies daarbij enkel voor een lichte tint (gebroken wit, lichtgrijs) of voor een iets warmere gerecyclede papiersoort. Maak het echter niet te gek, met een cv op bijvoorbeeld oranje of paars papier.

Vergroot je kansen met een scanbaar cv

Een werkgever of recruiter bepaalt doorgaan binnen 9 seconden of je cv het waard is om goed te bestuderen. Maak het de recruiter makkelijk, en geef de belangrijkste informatie in een goed scanbare lay-out weer. Met bulletpoints op de juiste plekken is de inhoud van je cv snel leesbaar.

Competenties: Servicegericht, analytisch, creatief en initiatiefrijk

Competenties:

  • Servicegericht
  • Analytisch
  • Creatief
  • Initiatiefrijk

Ook het gebruik van witruimte en nette uitlijning van de tekst maakt een cv goed leesbaar. Speel hiermee bij het opstellen van je cv, of kies voor één van de cv-templates met een goed scanbare lay-out en opmaak.

Kleuraccenten en lettertypen

Met variatie in het gebruikte lettertype en de grootte hiervan, maar ook met kleuraccenten maak je het cv iets speelser, maar tegelijkertijd ook duidelijker. Overdrijf het echter niet, want met teveel accenten en lettertypevariatie wordt je cv snel een letterkermis.

Gebruik bij voorkeur maximaal 2 lettertypes. Des te meer verschillende lettertypes je gebruikt, des te rommeliger is het totaalplaatje. Kies daarbij een zakelijk lettertype. Onder meer Arial, Verdana, Calibri of Tahoma zijn geschikt. Een speels font, zoals Comic Sans, of een traditioneel lettertype, zoals Courier of Georgia, leest minder prettig.

Geef alle onderdelen uit de inhoud van je cv een afwijkende lettermaat en/of letterdikte. Een iets grotere letter, kleuraccent of dikgedrukte kop zorgt ervoor dat de onderdelen beter van elkaar te onderscheiden zijn.

Philips Lighting - Eindhoven
Assemblagemedewerker
December 2006februari 2015
Het assembleren van machines en machineonderdelen.

Supervisor Customer Service
ING Bank, Amsterdam
Januari 2015 - heden
Kwaliteitsbewaking en begeleiden van de medewerkers op de afdeling Customer Service

Je cv lay-out finetunen

Maak je cv niet te lang. Verwijder de minst relevante opleidingen en/of werkervaring als je cv langer dan 2 A4’tjes dreigt te worden.

Zet je cv ook over naar pdf. Hiermee voorkom je dat de tekstbewerker van de ontvanger een eigen draai geeft aan de opmaak van je cv. In pdf blijft de door jou gekozen lay-out ongewijzigd.

Nog meer tips voor een goed cv? Die vind je hier.Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gratis CV maken CV voorbeelden

Wilbert Kamminga

Ik ben ruim 15 jaar actief geweest in diverse HR-gerelateerde functies. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel goede, maar vooral ook veel slechte sollicitaties voorbij zien komen. Ik deel mijn ervaringen op Sollicitatie.info en met mijn tips zorg jij ervoor dat jouw sollicitatie in positieve zin opvalt.